← Terug naar overzicht

Bastiaan Burgwal: “Dit broekie is mooi wel de bestuurder van de eerste kredietunie van Nederland”

Ondernemer van week Bastiaan Burgwal

Direct vanuit de collegebanken wordt Bastiaan Burgwal op zijn 26e mede-eigenaar van MILK, een resource company voor ondernemers. Begin dit jaar schrijft MILK geschiedenis: hun kredietunie treedt als eerste in Nederland toe tot de regeling Borgstelling MKB krediet. Ook ontwikkelde hij het platform miDashboard.nl, een innovatief informatiesysteem waarmee hij vorige week het Groot Noord-Hollands Idee 2014 won. “De financiële sector biedt veel ruimte voor innovatie.”

Waarom ben je gaan ondernemen en wat is de gedachte achter jouw onderneming?
Tijdens mijn studie zag ik verschillende innovatiemogelijkheden binnen de financiële sector. Werken bij een bank is een logische stap na een economische opleiding, maar dan begin je wel helemaal onderaan en kun je vaak moeilijker je ideeën kwijt. Bovendien zijn de grote instellingen in de financiële sector vaak nog traditioneler van aard en is innovatie iets dat daar meer tijd in beslag neemt. In loondienst had ik niet zo snel de stappen kunnen maken als ik nu heb gedaan. Daarom heb ik gekozen voor het ondernemerschap.

Welke innovatie biedt miDashboard ondernemers?
Vertrouwen is een struikelblok voor ondernemers. Hoe weet je of je die andere partij kunt vertrouwen als je een deal sluit? Er is nu te weinig inzicht in bedrijven, banken hebben dit probleem ook. miDashboard wil deze informatie-asymmetrie tegengaan en biedt ondernemers en financiers een beter beeld van kansen en risico’s. Gebruik van data zal alleen maar toenemen. We weten straks veel meer over bedrijven, en veel sneller, waarbij het belangrijk is dat de data gebruikt wordt om ondernemers verder te helpen.

Wat is de mooiste ervaring die jij hebt meegemaakt als ondernemer?
De toetreding tot de Borgstelling MKB krediet. Een lang proces waarin ik uiteindelijk voor een toetsingscommissie vanuit het ministerie van Economische Zaken kwam te staan, een groep bestaande uit oudere wijze heren. Dat was wel even spannend als jonkie. Deze erkenning door de Nederlandse staat was voor mij een bijzonder moment.

Zijn er dingen die je lastig vindt aan het ondernemerschap?
Mijn leeftijd. Soms juist een voordeel, maar soms ook een nadeel. De gemiddelde leeftijd in de financiële sector ligt hoog en dat stuit wel eens op weerstand. Dat voel je. Maar zodra je met elkaar in gesprek gaat ebt dat gelukkig snel weg.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Als ondernemer vind je het vaak leuk om 1001 dingen te doen, maar helaas ben je niet overal even goed in. Daarom is het belangrijk om bepaalde dingen uit te besteden, vertrouw op andermans expertise en concentreer je op 1 ding.

Kun je als ondernemer te snel groeien?
Nee, eigenlijk niet, want groei is iets dat de meeste ondernemers blij maakt. Het is wel belangrijk om je cashflow goed in de gaten te houden. Als je dit niet onder controle hebt kan je onderneming zonder kapitaal komen te zitten op een cruciaal moment.

Wie inspireert jou?
Het personage Francis Underwood uit de serie ‘House of Cards’. De manier waarop hij strategisch omgaat met problemen vind ik inspirerend. Uiteraard bestaan er wel grenzen aan mijn bewondering, want Francis gaat over lijken, letterlijk én figuurlijk.

Over Bastiaan Burgwal
Na 2 economische bachelors volgde Bastiaan Burgwal (29) de master finance aan de UvA. Direct vanuit de collegebanken wordt hij op zijn 26e mede-eigenaar van MILK, een resource company voor ondernemers. Hun kredietunie treedt als eerste in Nederland toe tot de regeling Borgstelling MKB krediet. Ook ontwikkelde Bastiaan het innovatieve informatiesysteem miDashboard.nl en won hiermee het Groot Noord-Hollands Idee 2014.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief