← Terug naar overzicht

Betaalplatform Mobbr klaar voor stap naar het buitenland

De Delftse startup Mobbr, een betaalplatform voor crowdsourcing en online werk, heeft een flink bedrag opgehaald bij investerings-maatschappij Randal. Crowdsourcing is bij uitstek een internationaal fenomeen en daarom wil Mobbr zo snel mogelijk de grens over trekken. Mede-oprichter en Ondernemer van de week, Ernesto Spruyt: “Wij willen bedrijfsprocessen loskoppelen van plaats en tijd om mensen zo economische vrijheid te bieden”. Join the anytime anyplace economy.

Wat is crowdsourcing?
Bij crowdsourcing – niet te verwarren met crowdfunding – wordt het bijdragen aan een bedrijfsproces gefaciliteerd op het internet. Vaak is dat kenniswerk zoals onderzoek en advies, maar ook content creatie. Een voorbeeld van zo’n platform is Fast Moving Targets, een community op het gebied van media, technologie en communicatie. In de pilot die we voor ze hebben ontwikkeld konden leden geld verdienen door gezamenlijk aan adviesopdrachten uit de markt te werken.

Hoe werkt dat precies?
Alle bijdragen van de leden zijn punten waard. Op het moment dat de opdrachtgever betaalt door op de Mobbr knop te drukken, verdeelt Mobbr het geld over alle bijdragers naar rato van het aantal vergaarde punten. Vaak wordt er bij crowdsourcing gewerkt met een challenge waarbij een winnaar wordt geselecteerd die al het geld krijgt. Mobbr kiest voor een eerlijkere verdeling van het geld en dat past ook beter bij de essentie van crowdsourcing: de kracht van het samen doen.

Is crowdsourcing ook interessant voor zzp’ers en mkb’ers?
Jazeker, als opdrachtgever maar ook als inkomstenbron. Een online community is een laagdrempelige plek om jouw expertise aan te bieden. Wanneer je als ondernemer expertise van een ander nodig hebt plaats je eenvoudig online een opdracht en wacht vervolgens op het resultaat waarna je overgaat tot betalen. Je bent zeer flexibel en je hoeft ook geen rekening te houden met ziekteverzuim van werknemers of de rookpauze van een collega. Dit schijnt een totaal ander licht op het concept ‘baan’. Onze visie is dat je met 10 man een multinational kunt runnen door alle niet-primaire bedrijfsprocessen online uit te besteden.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Wat me vaak opvalt is dat ondernemers te weinig bezig zijn met hun potentiële klanten. Ook veel startups zijn druk bezig met productontwikkeling en PR, maar kennen hun doelgroep niet goed genoeg. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat er voor nodig is om een product succesvol op de markt te brengen, dat proces wordt ook wel markt validatie genoemd.

Hoe zie jij jezelf als ondernemer?
Ik beschouw mijn ondernemerschap als een groot avontuur waarin ik risico’s neem, maar ook grondige analyses maak. Beslissingen maak ik altijd luisterend naar mijn gevoel.

Waar sta je over 5 jaar?
Crowdsourcing is relatief nieuw en voor veel mensen nog onbekend. In de VS zijn ze al veel verder op het gebied van internet, daar worden initiatieven gemaakt en gebroken. In april zullen we onze internationale campagne aftrappen tijdens de Crowdsourcing Week conferentie in Singapore. Ik hoop dat over 5 jaar deze manier van geld verdienen de normaalste zaak van de wereld is geworden. Maar daarvoor is eerst een verandering in mentaliteit nodig en het lijkt me mooi als Mobbr daar een bijdrage aan heeft geleverd.

Over Ernesto
Tijdens zijn studie is Ernesto Spruyt (38 jaar) al werkzaam als zzp’er. Na zijn studie vertrekt hij naar Rusland en Kazachstan waar hij 5 jaar lang Nederlandse bedrijven helpt de markt veroveren. Na zijn terugkomst werkt hij aan de ‘business case voor duurzaamheid’ bij onder andere Solidaridad en Stichting DOEN. Ook is hij vaak betrokken bij startups en een expert op het gebied van crowdfunding en crowdsourcing. Ernesto is sinds 2013 mede-oprichter van Mobbr en verantwoordelijk voor de groei van dit online betaalplatform. 

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief