← Terug naar overzicht

Frans Blom: “Zorg kan slimmer en menselijker”

Frans Blom

Frans Blom is sinds 1999 eigenaar van BLOM bouwmanagement waar hij begeleiding biedt bij huisvestingsprojecten. Twee jaar geleden is hij gestart met BLOM Care Innovation waar hij zich bezighoudt met innoverende oplossingen voor de zorg en zorghuisvesting. “Zorg kan slimmer én menselijker.”

Waarom ben je gaan ondernemen?
Ik heb in loondienst gewerkt bij een architectenbureau. Hier pakte ik tijdens een opdracht graag wat extra zaken op, gewoon omdat ik me betrokken voelde bij de opdrachtgever. Dit werd echter niet altijd gewaardeerd door mijn werkgever. Als ondernemer heb je meer vrijheid, vrijheid om zelf dingen op te zetten en je tijd in te delen. Ik heb het gevoel dat mijn werk nu meer wordt gewaardeerd.

Waarom ben je je gaan richten op de zorg?
In een zorginstelling van Vitalis Zorggroep Eindhoven hebben we een ongezellige recreatieruimte veranderd in een restaurant, met een heuse horeca uitstraling en zelfs een koperen tap. Het bracht veel positieve energie onder de bewoners. Dit heeft mijn kijk op zorg veranderd en heeft me gemotiveerd om BLOM Care Innovation op te richten. De vergrijzing slaat toe en om de kosten in de hand te houden moet het anders. Zorg kan slimmer, maar ook menselijker. De regie in zorginstellingen moet terug naar de ouderen.

Wat is het leukste dat jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Onlangs hebben we in een zorginstelling twee prototypen badkamer geïnstalleerd. De voorwaarden hiervoor was dat ze een huiselijke sfeer moesten uitstralen, maar ook makkelijk schoon te maken en eenvoudig te installeren. Deze ruimtes worden nu getest door de bewoners samen met het verplegend personeel. Dit zorgde gelijk voor reuring op de afdeling. Mooi om te zien dat nieuwsgierige bewoners met een brede glimlach de badkamers kwamen inspecteren.

Wat wil je nog bereiken als ondernemer?
Momenteel ben ik een scholenproject aan het opzetten. Ik vind het belangrijk dat leerlingen eerder in contact komen met het bedrijfsleven. Zo zijn ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt, maar kunnen hun talenten ook eerder worden blootgelegd. En dat kan weer een positieve invloed op hun studievoortgang hebben. Verder wil ik een zorgbed 2.0 ontwikkelen en op de markt brengen en daarmee een duidelijke verbetering in de zorg teweegbrengen.

Welk tip heb je voor andere ondernemers?
Sommige ondernemers, vooral in het begin, hebben een verminderde focus en gaan meer dingen erom heen betrekken. Dat kan een valkuil zijn. Geloof in je kernwaarden en houd een scherpe focus, dan bereik je makkelijker je doel. Dingen die je niet leuk vindt: loslaten en uitbesteden. Gewoon durven, én doen.

Over Frans Blom
De 48-jarige Frans Blom komt na zijn studie management terecht in de bouw. Eerst als voorman op de bouwplaats, maar al gauw aan bureauzijde. Na te hebben gewerkt bij verschillende architectenbureaus besluit hij voor zichzelf te beginnen. In 1999 zet hij BLOM bouwmanagement en twee jaar geleden BLOM Care Innovation. Verder is Frans lid van de Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg, manager evenementen bij Arti Oirschot en lid van het Strategengenootschap van Avans Hogeschool. Onlangs heeft hij zijn master Strategic Management afgerond.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

 

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief