← Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand: Maarten Stevens

Met  een therapeutische achtergrond en geen ondernemers in zijn omgeving moest Maarten Stevens (35) zich de fijne kneepjes van het ondernemersvak helemaal zelf eigen maken. Inmiddels kan hij netwerken en risico’s nemen als geen ander en doet hij wat hij als kind al leuk vond: spellen bedenken. Dankzij de games van zijn bedrijf 8D games hebben brandwondpatiënten minder pijn tijdens behandelingen, snappen leerlingen sommen beter of leren werknemers hun bedrijf kennen.

Je bent opgeleid als creatieve therapeut, hoe ben je ondernemer geworden?
Ik heb jarenlang als therapeut gewerkt maar op gegeven moment dacht ik: is dit alles? Ik had nog een aantal zelfgeschreven theaterstukken liggen dus ik haalde honderd euro van de bank en startte daarmee een online toneeluitgeverij. Als het over een jaar niet loopt, ben ik honderd euro kwijt maar heb ik wel wat leuks geprobeerd, dacht ik. Maar het liep goed en de omzet groeide. 

Ik ging scripts schrijven voor scholen en verenigingen: een op maat gemaakt moordspel of teambuildingsspel bijvoorbeeld. Dat vond ik als kind al leuk. Als ik een spel deed, dacht ik vaak: dit is leuk, maar als we het zo doen wordt het nog veel leuker. Die eigenwijze gedachten pas ik nu toe bij  8D games, dat ik heb opgezet met Dirk Horjus en Emiel van Dam. De één kan programmeren, de ander is heel goed in kaartspellen en zelf bedenk ik de creatieve verhaallijnen en invalshoeken. Samen kunnen we alles maken. 

Wat is de gedachte achter 8Dgames?
Mensen zijn op zoek naar beleving. Als je werknemers wilt informeren over de nieuwe bedrijfsfilosofie of basisschoolleerlingen wilt vertellen over pesten, kun je ze een dik boekwerk meegeven maar je kunt ze ook een spel laten spelen waar die informatie in verwerkt zit. Wij geloven namelijk dat games een heel effectief middel zijn om mensen te bereiken.   

Op welke 8Dgame ben je het trotst?
We hebben een spel ontwikkeld voor mensen met brandwonden, daar ben ik trots op omdat we slachtoffers er echt mee helpen. De behandelingen die zij moeten ondergaan zijn ontzettend pijnlijk maar als ze tijdens de behandeling dit spel spelen, neemt de pijn met 70 tot 80 procent af. Er is zelfs een verhaal van een man die na een behandeling niet kon zeggen welk been behandeld was, omdat hij zo met het spel bezig was geweest. Daar kan geen winst tegenop. 

Dit spel is ook een goed voorbeeld van wat wij doen. Als klanten zich afvragen of games wel nuttig kunnen zijn laten we met dit spel zien wat een game voor iemand kan doen. 

Inmiddels ben je al weer acht jaar ondernemer, wat vind je leuk aan het ondernemerschap?
Het leukste vind ik eigenlijk dat je met iemand aan tafel zit en dat je samen op zoek gaat naar een mooie uitdaging. Ik kan met een bepaald idee bij iemand aan tafel schuiven en met hele andere plannen de deur uit lopen. Ik weet nooit hoe mijn dag gaat lopen. Daar geniet ik van. 

Je bent niet opgeleid als ondernemer, heb je daardoor misstappen gemaakt?
Ik kom niet uit een ondernemersgezin en kende ook geen ondernemers in mijn omgeving, ik wist bijvoorbeeld niets over netwerken en contacten leggen. Mijn motto was een beetje ‘als het niet via internet kan dan laat maar’. Maar ik hoefde er toen ook niet van te leven, twee jaar geleden ben ik pas gestopt met mijn werk als therapeut.

Achteraf had ik sneller kunnen groeien en meer risico’s kunnen nemen. Maar dat paste toen niet bij mij. Mensen in mijn omgeving namen ook geen risico’s, ze zeiden alleen maar: ‘zou je dat nou wel doen?’ Als ik iets deed, moest ik er dus 99 procent zeker van zijn dat het zou lukken. Nu is dat 50 of 60 procent. Ik doe het nu anders omdat ik nu anders bén.

Wat hoop je in de toekomst met 8D games te bereiken?
Iets wat nu heel erg in opkomst is, is augmented reality. Daarbij voeg je elementen toe aan de realiteit. Daar zouden wij heel graag mee aan de slag gaan. We hebben veel ideeën, maar bedrijven zijn nog zoekende op dat gebied of weten zelfs nog niet dat het bestaat. Dat is een uitdaging voor de toekomst. 

Over Maarten Stevens
Na zijn HBO studie Creatieve Therapie Beeldend werd Maarten Stevens drama-, spel- en beeldend therapeut. In 2005 begon hij met het aanbieden en bedenken van toneelstukken en games, waar later 8D games uit voortvloeide dat officieel sinds januari dit jaar bestaat.
 

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

 

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief