← Terug naar overzicht

Ondernemer van de week: Bart Kollau

Ondernemer van de week

Bart Kollau is samen met Eelco Veltenaar oprichter van de onderneming TruQu. Bij eerdere ondernemingen waarbij ze veel mensen in dienst hadden, merkten ze dat ze niet veel inzicht hadden in de performance van hun mensen. Dat moest transparanter kunnen! Samen vonden zij het tijd dat naast alle producten en diensten die op de consumentenmarkt werden vergeleken, er ook een vergelijkingssite voor professionals moest komen.

Waarom ben je gaan ondernemen en wat is daarbij de gedachte achter jouw ondernemingen? 
Tijdens mijn studententijd ben ik begonnen met ondernemen en dat beviel goed, maar de ondernemingen zelf liepen nog niet goed. Daarom ben ik eerst als werknemer aan de slag gegaan bij Rabobank International. Dat duurde twee jaar. Het ondernemen bleef kriebelen en samen met vriend, collega en ook zakenpartner Eelco Veltenaar in 2000 van start gegaan met nieuwe ondernemingen. Nu als laatste onderneming in het rijtje TruQu. Met TruQu maken wij door middel van reviews en ratings de ervaringen van professionals transparanter. Net als dat je voor een wasmachine of hotels op vergelijkingssites kunt kijken voor ervaringen.

Welke mooiste ervaring wil je delen?
Een mooiste ervaring is lastig te zeggen, want ik heb er al veel meegemaakt. Maar het ontstaan van de naam TruQu blijft leuk. Deze is ontstaan in de metro van New York. Omdat we niet op een naam konden komen besloten we in de 6 haltes die we hadden de naam te verzinnen. Met de letter Q van Q-line als basis kwamen we uit op TruQu, een combinatie van Trust en Quality. Daarnaast is mijn streven om elke avond wanneer ik thuis kom een ervaring rijker zijn. En dat vind ik ook het mooie van ondernemen, dat je de vrijheid hebt om van die mooie momenten te genieten.

Wat zijn jouw leermomenten geweest tijdens het ondernemen?
No guts no glory, no shit no story. Waar ik het meeste van heb geleerd is dat je goed je afspraken moet maken. Mijn fout is dan geweest dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. Dat kan zijn met leveranciers en klanten maar ook met collega’s, dan ging ik teveel af op de relatie. En in mijn opportunisme wilde ik veel dingen tegelijk regelen, dan zijn duidelijke afspraken erg belangrijk. Voor mijn fouten en reviews kan je ook kijken bij mijn profiel op TruQu!

Kijkend naar andere ondernemers, wat is jouw tip?
Niet te veel denken, maar vooral doen. Pak dingen op en volg je intuïtie. Zie je kansen liggen? Pluk ze dan ook! Blijf altijd zelf in control over je onderneming. En wat ik vooral bij de startfase van een onderneming belangrijk vind, is dat je tot in detail betrokken bent en blijft.

Wat is jouw ondernemersmotto in 1 zin? 
Live life to the max!

Waar sta je over 5 jaar? 
Over 5 jaar ben ik nog steeds met TruQu bezig. Mijn doel is om met deze onderneming wereldwijd de grootste vergelijkingssite voor professionals te worden.

Jullie hebben laatst een grote investering opgehaald via Crowdfunding, hoe heb je dit ervaren en zie je deze vorm van funding in de toekomst meer gebeuren?
Ik heb dit als zeer positief ervaren. Met TruQu wilden wij een investering van €50.000,- realiseren en dat is in maar liefst 2,5 weken gelukt door middel van crowdfunding. Naar mijn mening wordt crowdfunding een grote concurrent van de banken. Daarnaast raad ik deze vorm van funding ook aan om potentiële klanten te ontmoeten. Investeerders van TruQu zijn nu veelal ook klant.

Over Bart Kollau
Bart Kollau studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam en is tijdens zijn studietijd al begonnen met ondernemen, hout importeren uit Vietnam en textiel uit India. Na twee jaar in loondienst te hebben gewerkt is hij weer gaan ondernemen, samen met Eelco Veltenaar die hij tijdens zijn studie heeft leren kennen. Als eerste onderneming Colfield. Daarna volgden nog Young Colfield, Marqit en Mister Stevens, en nu als laatste onderneming TruQu.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief