← Terug naar overzicht

Bart Kuyper: “Zorg voor een goede sales gedreven en klantgerichte organisatie, op elk niveau”

Bart Kuyper is ondernemer in hart en nieren. Na zijn studie stort hij zich op een project in Rusland, niet de makkelijkste plek om zaken te doen. Toch lukt het hem om samen met partners en investeerders het grootste callcenter van Rusland op te zetten. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met Daxx, een nearshore IT staffing provider. 

Waarom ben je gaan ondernemen?
Na mijn studie economie was mijn grootste angst om terecht te komen bij een grote multinational die ik toen associeerde met log en saai. Ik kon een baan krijgen in Rusland en heb toen mijn koffers gepakt. Daar vind je genoeg mogelijkheden om een onderneming te starten: een nieuwe groeimarkt met volop kansen. Mijn grootste drijfveer om te ondernemen is het opbouwen van iets, maar ook de vrijheid die het ondernemerschap biedt.

Wat is de mooiste ervaring die jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Na 8 jaar werken hadden mijn partners, investeerders en ik het grootste callcenter van Rusland opgebouwd. De markt groeide snel, maar zaken doen blijft daar lastig. Je moet wel weten hóe je de kansen pakt. We waren ooit begonnen met 4 operators en eindigde met 3 vestigingen en 1500 man personeel als marktleider. Dit resulteerde in de verkoop van het bedrijf aan de wereldleider op het gebied van callcenters, toch een bevestiging dat we het goed hadden gedaan. Dat was een mooi moment.

Daxx is een nearshore IT staffing provider. Wat houdt nearshoring precies in?
Nearshoring is outsourcing van processen of activiteiten naar landen in de nabije omgeving, dus Oost Europa. Het voordeel van nearshoring, vergeleken met offshoring, is dat de cultuurverschillen kleiner zijn en dat kortere afstanden de communicatie vereenvoudigt maakt. Hierdoor is de kwaliteit vaak hoger.

Zijn er ook dingen die je lastig vindt aan het ondernemerschap?
Ik vind dat werknemers in Nederland soms te veel beschermd worden. Als iemand aantoonbaar niet presteert, de kantjes er vanaf loopt of erger nog: de boel belazert; dan moet je als werkgever nog steeds met een gouden ontslagvergoeding komen. Dat voelt niet helemaal eerlijk naar de werkgever toe en ik denk dat het goed is dat daar nu verandering in komt.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Zorg voor een goede sales gedreven en klantgerichte organisatie, op elk niveau.

Wat is jouw ondernemersmotto in 1 zin?
Attitude is everything.

Waar sta je over 5 jaar?
We zijn 1,5 jaar geleden begonnen met het bedrijf te internationaliseren. We hebben nu klanten in de VS, VK, Dubai, Duitsland, Zwitserland, Israël, Scandinavië en natuurlijk Nederland. Over 5 jaar hoop ik dat we Daxx hebben uitgebouwd tot dé marktleider in nearshore staffing en dat we internationaal ook een partij van betekenis zijn.

Over Bart Kuyper
Bart Kuyper (43) studeert economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij had geen zin in een saaie werkomgeving binnen een logge organisatie en grijpt zijn kans om te ondernemen in Rusland. Samen met zijn partners en investeerders bouwt hij het grootste callcenter van Rusland, dat uiteindelijk is verkocht aan de marktleider op het gebied van callcenters in 2006. Sinds 1999 was hij medeoprichter van nearshore IT provider DAXX op waarmee hij marktleider in nearshore staffing wil worden.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief