← Terug naar overzicht

Christel Derkx “Ik geloof niet in out-of-the-box denken”

Yellow Walnut

Nadat ze 10 jaar voor Philips heeft gewerkt, besloot Christel Derkx haar ontslag in te dienen. Met haar Ideeënfabriek kan ze met haar creatieve en innovatieve vermogen klanten helpen bij het uitwerken van concepten. “Ik geloof niet in ‘out of the box’ denken. Met een mindset zonder ‘doosje’ komen er veel meer nieuwe ideeën.”

Waarom ben je gaan ondernemen en wat is de gedachte achter de Ideeënfabriek Christel?
Bij Philips heb ik altijd de mogelijkheid gehad om mijn ideeën uit te voeren, maar rekening houdend met de protocollen. Ik vond het lastig om mijzelf als mens nog te vinden in de grootheid en aanpak van het bedrijf. Na een aantal maanden rust kwam ik met het idee om de Ideeënfabriek te beginnen. Deze naam heb ik gekozen omdat ik goed ben in het uitwerken, uitdenken en uitvoeren van ideeën. Alle vlakken die daarbij gemoeid zijn, die zet ik om in een concept. Zoals bijvoorbeeld een diëtiste die meer dan alleen advies over voeding wilde geven. Ik dacht voor haar een concept uit dat ook meer de emotie en de gedachte achter voeding liet zien. Is er nog helemaal geen idee, dan ga ik aan de slag met een concept; wat is er nodig om jouw business te ontwikkelen of wat is er nodig om meer je identiteit te ontwikkelen. Daarna gaan we het concept uitvoeren.

Mooiste ervaring
Mijn mooiste herinneringen zitten vaak in reacties van klanten waaruit blijkt dat ze dankbaar zijn. Bijvoorbeeld iemand die zichzelf moest presenteren voor een landelijke prijs waarvoor ze was geselecteerd en we aan de hand van een brainstorm sessie haar hebben voorbereid. Zij zit nu in de finale! En dan bedenk ik mij ook weer hoe geweldig ik het vind om met de Ideeënfabriek bezig te zijn. Daar haal ik ook veel energie uit. Om mensen net anders te laten denken dan ze normaal zouden doen.

Zijn er ook dingen die je lastig vind aan het ondernemerschap?
Naast dat ik de boekhouding echt een vreselijke taak vind, blijft het voor mij soms lastig, hoewel ik er steeds handiger en slimmer in raak, om te onderhandelen over de prijs. Bij elke klant is het onderhandelingstraject weer anders omdat ik geen kant-en-klaar product bied.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Groot denken. Blijf niet klein en lokaal denken maar ga aan de slag met je idee. Maak het tastbaar, voelbaar en zichtbaar. Daar krijg je goede energie van en de motivatie om ook je plan op te kunnen schalen.

Wat is jouw ondernemersmotto?
Creëren, inspireren en verbinden.

Waar sta je over 5 jaar?
Dan wil ik in ieder geval over het hele land bekend zijn, de Ideeënfabriek moet echt een bekend begrip zijn. Ik heb geen intentie om personeel aan te nemen, maar wil juist meer samenwerkingsverbanden aantrekken. Dat vind ik een heel krachtig middel om samen sterker van te worden i.p.v. te concurreren. Zo kan ik ook flexibel blijven, mijzelf makkelijk aanpassen aan de markt en heb ik ook geen zorgen over het personeel. Ik ben geen ondernemer die het doel heeft om op korte termijn zo groot mogelijk te worden, met mijn visie denk ik dat mijn onderneming beter opereert als kleiner bedrijf. Mijn creatieve brein kan ik ook niet uitbesteden, dat zit aan mij vast.

Over Christel Derkx
Na het afronden van haar studie International Business and Languages in Arnhem kwam Christel al vrij snel bij Philips in Eindhoven terecht. Na 10 jaar besloot ze haar ontslag in te dienen en de zekerheid van een vast contract met goede verdiensten en voorwaarden achter zich te laten. Een paar maanden rust resulteerden in de Ideeënfabriek Christel dat ze vanuit Noord-Limburg runt.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief