← Terug naar overzicht

Don Ritzen: “Inspirerend om te zien hoe veel je kan bereiken in korte tijd.”

Yellow Walnut

Ondernemer Don Ritzen ontdekte tijdens zijn studietijd dat hij later zijn eigen onderneming wilde starten. Hij helpt met zijn succesvolle Rockstart Accelerator programma startende ondernemers. In 100 dagen worden startups met behulp van mentoren geholpen met de start van hun idee en onderneming. “Het is inspirerend om te zien hoe veel je kan bereiken in korte tijd.”

Wat is het idee achter het Rockstarter Accelerator programma?
In Zweden, waar ik voor mijn afstuderen zat, ben ik in aanraking gekomen met een soort gelijk concept: Startup Weekend. Ik deed daar mee in een team waar we een idee binnen 48 uur uitwerkten voor potentiële investeerders. Uiteindelijk is deze onderneming, Memolane, naar Sillicon Valley verhuisd. Dat weekend opende mijn ogen hoe snel een idee kan groeien tot een onderneming. Je kan met heel weinig middelen een hightech bedrijf opbouwen, er is geen excuus meer om het niet te doen. Terug in Nederland wilde ik de energie en vibe overbrengen die ik in Zweden had gevoeld. Zo is eerst Startup Weekend in Nederland en daarna Rockstart Accelerator ontstaan.

Wat is de mooiste ervaring die jij hebt meegemaakt?
De eerste demoday die wij organiseerden met Rockstart Accelerator was een bijzondere ervaring.  De deelnemers die deelnamen aan de accelerator krijgen 100 dagen de tijd om hun idee of digitaal product te lanceren. In een snelkookpan omgeving gaan we te werk samen met 80 – 100 mentoren met eigen expertises maar vooral ervaring in het bouwen van een bedrijf. Het mooiste van de eerste editie van Demo Day was te zien hoe ver de deelnemers en bedrijven zich hadden ontwikkeld. Elk jaar starten we in maart met het programma met 10 bedrijven. Inmiddels zijn er in vier jaar tijd in 39 ondernemingen geïnvesteerd.

Waar liep jij in het begin tegen aan toen je startte met ondernemen?
Ik liep, net als vele andere ondernemers denk ik, tegen de administratie aan. Niet iets waar je veel tijd aan wilt besteden terwijl het wel moet, en ook steeds meer als je groeit. In de eerste fase doe je het nog zelf, maar er zijn veel haken en ogen waar je op moet letten. Inmiddels hebben wij een geweldige accountant bij Rockstart en een CFO met jaren ervaring.

Met het accelerator programma zie je elk jaar nieuwe ondernemers starten. Wat is een tip die jij graag meegeeft aan starters, maar ook groeiondernemers?
Dat wil ik splitsen in twee tips. De eerste tip is dat je de beste mensen om je heen verzameld, niet alleen die voor je werken maar ook die je advies kunnen geven: mentoren die al eerder een bedrijf hebben gebouwd. Dat is ook de kern van Rockstart: het helpen van anderen, volhardendheid en koppigheid worden vaan als belangrijkste succesfactoren van ondernemers gezien, maar ik geloof heilig dat als je feedback vraagt aan andere ondernemers je op nieuwe inzichten en ideeën komt die je helpen om sneller succesvol te zijn.

De tweede tip is: zorg dat je snel test, leert en itereert. Test nieuwe ideeën en producten. Hoe eerder je test hoe sneller je je feedback krijgt en kan verbeteren om een goed product of dienst aan te bieden.

Waar houd jij je aan vast bij het ondernemen?
Wees altijd eerlijk helder en oprecht. Kom je afspraken na en doe wat je zegt. En het liefst nog net iets meer.

Over 5 jaar…
…ben ik nog steeds met Rockstart Accelerator bezig. Ik wil in alle delen van de wereld een plek voor startende ondernemers. Zodat er straks honderdduizenden ondernemers worden geholpen die succesvol zijn met hun bedrijf. Dit willen wij bereiken door nog veel meer formats te creëren die startups kunnen helpen. Bijvoorbeeld door middel van e-books, aanwezigheid op campus met studenten en laagdrempelige evenementen zoals Rockstart Answers.

Over Don Ritzen
Door de vele verschillen die hij zag tijdens het reizen tussen welvaart en industrie besloot hij Economie & Sociale Wetenschappen te studeren. Dit bleek echter tegen al zijn verwachtingen in te gaan: het was te academisch. Naast zijn studie begon hij al met ondernemen en besloot uit deze ervaring dat hij later een eigen onderneming wilde gaan opzetten. Inmiddels helpt het Rockstart Accelerator programma elk jaar succesvol startende ondernemingen. 

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief