← Terug naar overzicht

Sander Bootsma zet de Ajax Online Academy op de wereldkaart

Tijdens zijn studie richt Sander Bootsma CoolCreations op, een bedrijf dat zich richt op webdevelopment. Inmiddels is hij al weer 13 jaar ondernemer. Daarnaast ontwikkelde hij een online trainingsplatform en daar zag Ajax wel brood in. De Ajax Online Academy is een groot succes en wordt inmiddels over de hele wereld gebruikt.

Waarom ben je gaan ondernemen?
Tijdens mijn studie aan de HvA heb ik CoolCreations opgericht, een bedrijf dat zich richt op webdevelopment. Ik ben ook een tijdje webdeveloper geweest bij een startup bureau, toen deed ik in de avonduren CoolCreations ernaast. De dynamiek van het ondernemerschap beviel goed. Leuk om zelf je richting te bepalen: hoe wil ik zaken doen? Daarom heb ik uiteindelijk voor CoolCreations gekozen, waar ik mij samen met mijn compagnon Barry van Bronkorst nu fulltime voor inzet.

Wat is de mooiste ervaring die jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Ik ben erg trots op onze Online Sports Academy die ik samen met Dennis Ladru naast CoolCreations 4 jaar geleden ben opgestart. Dit is een online platform voor trainers waar ze op basis van video’s een training kunnen samenstellen. We hebben ons concept gepresenteerd aan Ajax en die reageerden positief. Voor hen hebben wij de Ajax Online Academy ontwikkeld en deze wordt over de gehele wereld gebruikt: Eritrea, Chili, Bulgarije, China, de VS, Frankrijk, Moldavië en Australië, om maar een paar landen te noemen. Inmiddels hebben we ook samen met oud profhockeyers de Hockey Academie ontwikkeld en in samenwerking met de KNVB een Training planner. Het is fantastisch om met dit soort partijen samen te werken!

Maar geeft Ajax zo niet zijn best bewaarde geheim prijs aan andere voetbalclubs?
Ha, ja dat zou je denken. Toch is er vanuit de sportwereld een grote behoefte om kennis te delen. Het is een interessante wereld. Voor ons is het technisch gezien ook een grote uitdaging om deze oefenstof laagdrempelig aan te bieden: geschikt voor vaders en trainers.

Zijn er ook dingen die je lastig vindt aan het ondernemerschap?
Ik heb me wel verkeken op alle regels die er zijn. Ondernemen is breed: het is belangrijk om je boekhouding op orde te hebben en de juiste verzekering te hebben. Daar hoort veel bureaucreatie bij en dat kan soms wel eens irriteren. Vanaf het begin hebben we met een boekhouder gewerkt, het kostte gewoon te veel waardevolle uren om alles zelf te regelen.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Maak een goede inschatting van je inkomsten. Voor CoolCreations werken we op projectbasis, en is er geen vaste stroom van inkomsten. Wij zitten in de urenbusiness dus het is lastig om te voorspellen hoeveel inkomsten je volgend jaar zult hebben. Toch is het belangrijk om hier een schatting van te maken. En zoek de binding met je klant op, denk met hem of haar mee. Zo creëer je ook weer businessmogelijkheden voor jezelf.

Wat is jouw ondernemersmotto in 1 zin?
Problemen bestaan niet, er zijn alleen maar oplossingen!

Waar sta je over 5 jaar?
Als het zo doorgaat, dan zijn we over 5 jaar een groot deel van onze tijd met de Online Sports Academy bezig. Het lijkt me moeilijk om ooit CoolCreations los te laten, daar zal een goeie reden voor moeten zijn. De Online Sports Academy moet uiteindelijk een wereldwijd platform worden waar sportclubs van verschillende niveaus op zijn aangesloten. Waar kennis en oefenstof, die door de gebruikers zelf wordt beoordeeld, onderling wordt uitgewisseld.

Over Sander Bootsma
Sander Bootsma (33 jaar) studeerde Hogere Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam. In deze periode richt hij samen met 3 studiegenoten het webdevelopmentbureau CoolCreations op. Na de master System & Network Engineering aan de Universiteit van Amsterdam en in loondienst te hebben gewerkt, kiest hij toch voor het ondernemerschap. Hij richt zich volledig op CoolCreations dat inmiddels al weer 13 jaar bestaat. Daarnaast ontwikkelde hij de Online Sports Academy: een online trainingsplatform voor sportclubs met klanten over de hele wereld.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief