← Terug naar overzicht

Merkenrecht is belangrijker dan ondernemer vaak denkt

Blog

Of het nu gaat om namaakproducten, een logo dat er verwarrend vergelijkbaar uitziet of een product dat een vergelijkbare naam heeft; je merk beschermen is belangrijker dan je wellicht denkt. Vandaar in deze blog aandacht voor merkenrecht.

Stel je eens voor: je bouwt hard aan je merk en ‘opeens’ gaat iemand ermee vandoor. Hoe onwaarschijnlijk ook dat het zal gebeuren, je kunt er vooraf maar beter over nagedacht hebben. Er zijn verschillende redenen om je merkenrecht vast te leggen. Het meest belangrijke is uiteraard de vastlegging dat het merk van jou is, maar ook onderscheid brengen tussen jouw en andere merken is een belangrijke reden. Zo kan helderheid over merkenrecht voorkomen dat anderen een merk mogen voeren dat erg op dat van jou lijkt. Zowel als het toeval betreft als dat er opzet in het spel is.

Andere experts benadrukken dat je merk de manier is om klanten op je product of dienst te wijzen en een economische waarde vertegenwoordigt. Bescherming daarvan gaat niet alleen over het kopiëren van producten. Mocht iemand onder dezelfde naam een ander product van slechte kwaliteit op de markt brengen, dan kan er een negatieve associatie ontstaan ten opzichte van jouw merk. De stap naar een rechter zal moeten uitwijzen of je hier succesvol protest tegen kunt aantekenen, maar zonder je merkenrecht goed te hebben vastgelegd zal dit in ieder geval niet lukken.

Bepaal zelf hoe je vastlegt
Binnen het merkenrecht zijn verschillende opties. In de meeste gevallen gaat het om het vastleggen van een of meerdere woorden of beelden. Minder vaak zijn het vormen of kleuren. Waar het merkenrecht geldt, bepaal jezelf door te kiezen hoe je het vastlegt. Wanneer je alleen in Nederland je merk wilt beschermen, kun je het merkenrecht regelen volgens het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE). Daarmee is het merkenrecht dus niet alleen geldig binnen onze landsgrenzen, maar ook in België en Luxemburg. Hiervoor klop je aan bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Wereldwijd merkenrecht
Wil je je merkenrecht regelen op Europees niveau (EU), dan dien je het merk vast te laten leggen via het Office for the Harmonization on the Internal Market (OHIM). Een stap verder gaat vastlegging van het merkenrecht bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), die zoals de naam doet vermoeden de rechten regelt voor landen over de gehele wereld, 89 om precies te zijn. Om het merkenrecht via WIPO vast te leggen is inschrijving bij BBIE nodig.

Licenties verkopen
Een interessant gegeven bij merkenrecht is dat het recht verhandelbaar is. Dat betekent niet alleen dat je het kunt verkopen, maar ook dat je licenties kunt instellen, zodat anderen tegen vergoeding jouw merk mogen gebruiken. Dat maakt merkenrecht niet alleen een kwestie van vastlegging, maar kan het ook voor nieuwe business zorgen.

Advies
Wil jij meer advies over merkenrecht? De juristen van Yellow Walnut Legal helpen je graag. Klik hier voor meer informatie over het juridisch advies van Yellow Walnut Legal.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief