← Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand: Jacob Nawijn

Waarom ben je gaan ondernemen?
Ik ben met ondernemen begonnen omdat ik tijdens sollicitatiegesprekken te horen kreeg dat ik niet ondernemend genoeg was. Dit was eigenlijk een goed advies en als resultaat ben ik doorgegaan met het ondernemen. Tijdens mijn studententijd had ik ook al een bedrijfje opgezet met vrienden en dat ging zelfs zo goed dat ik de laatste jaren van mijn studie er mee kon financieren. Toen had ik dus ook al ontdekt dat ik het ondernemen erg leuk vond en dat het ook zeker mogelijk was.

Wat wil je nog bereiken?
Op dit moment zie ik dat er met Fruitful Office nog heel veel te bereiken valt. We willen met Fruitful Office de grootste kantoorfruitleverancier van de Benelux worden. Dat is voor nu ons hoofddoel om daarnaast nog uit te breiden naar de rest van Europa. Voorlopig heb ik dus bij Fruitful Office nog voldoende te doen. Wel zou ik als ik naar de toekomst kijk meer willen doen op vlakken naast Fruitful Office. Toen we begonnen met Fruitful Office en mensen nodig hadden zijn we in contact gekomen met Emma at Work (een uitzendbureau voor jongeren met een chronische beperking die graag willen werken). Hierdoor werken er veel mensen bij ons die ondanks een beperking een belangrijke rol spelen bij ons. Het geeft mij erg veel energie om te zien wat deze mensen betekenen en bijdragen in ons bedrijf. Dus wie weet ga ik hier in de toekomst nog meer mee doen.

Wat is het leukste dat jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Ik vind vooral de opstartfase erg leuk. Je begint met helemaal niets en ga het dan maar waarmaken. Je maakt dan ook zoveel mee. Bij Fruitful Office bezorgde ik bij onze eerste klanten nog zelf de fruitmanden in koeriersoutfit. Je hebt direct contact met je klanten en ze vertelden dan ook wel eens als er iets niet goed was gegaan. Ik vertelde dan altijd dat het werd doorgegeven aan de directie, waarna ik het dan zelf natuurlijk meenam en er mee aan de slag ging. De ervaring die je dan dus hebt om terug te kunnen kijken hoe je vanaf nul iets opbouwt is erg leuk!

Had je als je terug kijkt dingen anders gedaan?
Ja absoluut, ik heb heel veel fouten gemaakt en onhandige dingen gedaan door gebrek aan kennis. Maar je leert er wel heel veel van en natuurlijk een uitdaging om het niet nog eens te laten gebeuren. Als ik terugkijk dan had ik vooral binnen de fruitwereld nog weinig kennis over bijvoorbeeld de kwaliteit. Je wordt dan door de verkopers op de groothandelsmarkt wel eens bedonderd. Dan leer je de Amsterdamse regel ‘eten is weten’ wel hanteren.

Afgelopen tijd is de voedselindustrie negatief in het nieuws geweest met bijvoorbeeld het verwerkte paardenvlees zonder dat mensen dit wisten. Merk jij hier wat van in jouw branche?
Je merkt er ontzettend veel van. Ik zie dat klanten het erg belangrijk vinden om meer te weten te komen over de herkomst van het fruit. Wij focussen ons daarom ook vooral op het lokale fruit zodat we weten wat de bron is en hoe er mee omgegaan wordt. Bij Fruitful zijn we er in ieder geval ook erg veel mee bezig. Het is dan ook zeker een goede herinnering om dicht bij de bron te zitten en te kijken waar de producten vandaan komen. Ik vind ook dat mensen hier kritisch en alert in moeten blijven.

Over Jacob Nawijn.
Jacob Nawijn is ondernemer en oprichter van Fruitful Office, een jong en dynamisch bedrijf dat fruit levert aan bedrijven en organisaties. Fruitful Office vindt het belangrijk om bedrijven te helpen hun werkplek gezond en vrolijk te houden voor hun werknemers. Jacob is na het afronden van zijn studie direct begonnen met Fruitful Office en daar nu ruim 3,5 jaar actief mee.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief