← Terug naar overzicht

Hey ZZP’er, zo regel jij je pensioen

Als ZZP’er heb je meer financiële risico’s dan een werknemer in dienst. Je bent ondernemer en het kan tegenzitten, maar je draait gelukkig ook goede manden. Dat je ZZP’er bent betekent ook dat je bepaalde regelingen zelf moet verzorgen. Bijvoorbeeld, je pensioen. Dat voelt misschien als een zorg voor later, maar toch zijn er anno 2017 pensioenoplossingen te vinden waarmee jij op lange termijn duizenden euro’s kan besparen. Kortom, we hoeven niet meer het geld in onze oude sokken te bewaren of op een spaarrekening te zetten waar je tegenwoordig amper rente over krijgt. Als ZZP’er kun je je geld fiscaal aantrekkelijk opbouwen  en daarmee kan je al vanaf vandaag vele euro’s besparen. Wij zetten een aantal  regelingen hier voor je op een rij.

Welke regeling moet ik kiezen?

Op het gebied van pensioen zal je verschillende regelingen tegenkomen en kan je kiezen welke goed bij jou past.

1)      Zelf sparen: Je kan bijvoorbeeld elke maand een bedrag op je spaarrekening zetten, of als deposito wegzetten, maar met de rente is het tegenwoordig te slecht gesteld om hier winst uit te halen. Je moet namelijk ook nog eens 1,2% belasting betalen op het moment dat je meer dan €24.437 hebt gespaard. Per saldo neemt de waarde op jouw spaarrekening dus af.

pensioen opbouw

2)      Zelf beleggen: Je kan ook gaan beleggen, waar je zelf bepaalt welke beleggingen je koopt of in welke fondsen je belegt. Het voordeel is dat je direct bij je geld kunt en dat jouw inleg meer waard kan worden. Het nadeel is alleen het risico wat hier aan vast zit, gezien je inleg ook veel minder waard kan worden en je toch behoorlijk wat kennis nodig hebt om te bepalen waar jij je geld in gaat beleggen.

3)      FOR of Pensioen in eigen beheer: Als zelfstandig ondernemer kan je ook gebruik maken van je Fiscale Oudedagsreserve (FOR) of Pensioen in eigen beheer als je een BV hebt. Het voordeel is dat je per jaar belastingvoordeel hebt, maar het nadeel is dat het geld ineens vrij kan komen op het moment dat er iets gebeurt in het bedrijf (bijv. door overlijden) en hier moet dan in één klap belasting over worden betaald.

4)      Uitbesteden aan pensioen partij: Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is het handig om een pensioen partij in te schakelen. Zo’n partij kan je het overzicht bieden die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken. Op deze manier weet je zeker dat jouw pensioen veilig en secuur is geregeld.


Belastingvoordeel voor de ZZP’er

Je leest het al, er zitten haken en ogen aan bepaalde pensioenregelingen. De truc is om je goed te laten informeren zodat jij als ZZP’er zo voordelig mogelijk jouw pensioen opbouwt. Wil je berekenen hoeveel pensioen je kan opbouwen met een bepaalde inleg? Gebruik  dan deze pensioen rekentool.

Webinar: stel jouw vragen aan experts en leer van andere ZZP’ers hoe zij hun pensioen regelen.

6 juni 2017 kan je door middel van een webinar van ZZP Pensioen en Boostz jouw vragen stellen over pensioen mogelijkheden. Op 6 juni zullen meerdere ZZP’ers en een pensioen expert vanaf 19:00 om de tafel zitten en over dit onderwerp discussiëren. Er wordt ook speciaal ruimte gereserveerd om alle kijkersvragen te beantwoorden en persoonlijk advies te geven. Wil jij dus meer informatie over alle regelingen en advies over welke regeling het beste bij jou past? Meld je dan nu hier aan voor het gratis webinar!

webinar zzp pensioen

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief