← Terug naar overzicht

Ondernemer van de week: Alex Kaper

yellow walnut

Mensen een onvergetelijke dag bezorgen, dat is de drijfveer van Alex Kaper (39). Na jaren in loondienst gewerkt te hebben als activiteitenbegeleider, wilde hij zelf de beslissingen maken en zette hij zijn eigen evenementenbedrijf op vanuit zijn appartement. Inmiddels is zijn Veluwe-Events een begrip in bedrijfsuitjes in Gelderland.

Je werkte jarenlang in loondienst, waarom ben je gaan ondernemen?
Na vijf jaar fulltime in loondienst gewerkt te hebben, was ik er klaar mee. Ik zag veel kansen en dingen die beter konden, zoals het meedenken met klanten. Tijdens mijn werk in loondienst merkte ik dat er een beetje werd gewerkt vanuit de gedachte: je draait je groepje en dan ben je klaar. Maar in plaats van mensen te laten handboogschieten en toe te kijken, kun je ze ook wat aanwijzingen geven waardoor ze nog vaker raak schieten. Zo vergroot je het plezier in de groep en daar geniet ik nou juist zo van. Ik begon voor mezelf omdat ik dat soort kleine maar belangrijke dingen beter wilde doen.

Je hebt het ondernemen spelenderwijs moeten leren, zijn er dingen die je achteraf anders had gedaan?
Ja een heleboel en daar haal ik telkens weer mijn lessen uit. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een grote investering gedaan die ik achteraf beter had moeten voorbereiden. Ik was zo enthousiast dat ik te snel handelde, ik had beter naar de zakelijke kant moeten kijken. Tegelijkertijd was dat ook één van mijn betere keuzes: door een zaak over te nemen die ik meteen weer uit het slop moest trekken, kreeg ik ineens zoveel op mijn bord dat ik in twee jaar tijd heb geleerd wat de meeste ondernemers in tien jaar tijd leren.

Je bent inmiddels bijna tien jaar ondernemer, wat vind je het leukste aan ondernemen?
Iedere keer weer de uitdaging aan gaan om een doel te behalen wat je voor jezelf gesteld hebt. Door de crisis hebben we het de afgelopen tijd bijvoorbeeld best zwaar gehad. Op zo’n moment dat het minder goed gaat, vraag je jezelf af: waar doe ik het eigenlijk voor? Waarom ben ik ondernemer? Je gaat helemaal terug naar de basis en krijgt heel helder voor ogen wat je wilt. Als je van daaruit gaat handelen en je komt er uiteindelijk weer bovenop, is dat echt supergaaf.

De uitjesmarkt is nogal ingezakt door de crisis, hoe ga je daar mee om?
Je leert creatief te denken en dat is best een leuke uitdaging. Ons terrein biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te quadrijden en te klimmen op een klimtoren. Dat kun je zien als twee losse dingen maar je kunt er ook een verhaal omheen bedenken waarin je die activiteiten koppelt. Zo hebben we het Fort Boyard Spel bedacht, naar de bekende tv-hit waarbij teams moeten ontsnappen uit het Fort. Ik vind het leuk om op deze manier nieuwe mogelijkheden te bedenken met wat je al hebt.
Daarnaast gaan we steeds meer samenwerkingen aan, met een sportzaak waar mensen kortingsbonnen kunnen verdienen of een recreatiepark van een camping bijvoorbeeld. We zijn voortdurend aan het bedenken hoe we nieuwe inkomsten kunnen genereren, gekoppeld aan ons bedrijf. Een uitdaging die ik graag aan ga.

Wat zou je nog willen bereiken als ondernemer?
Ik hoop door creatief te ondernemen in de toekomst met net zoveel passie en enthousiasme mijn gasten een plezierige dag te kunnen blijven bezorgen als ik nu doe. Want daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor, daar haal ik mijn voldoening uit. Als ik zie dat mijn gasten het leuk hebben of als ik teruglees in de evaluatie dat ze een top dag hebben gehad, wordt ik daar echt blij van.

Wie is Alex Kaper?
Na zijn opleiding aan het CIOS werkte Alex Kaper als oproepinstructeur bij diverse outdoor bedrijven. Het duurde niet lang voordat hij fulltime het vak in ging, waardoor hij zowel buiten voor de groep als binnen op kantoor ervaring op deed. In 2004 richtte hij vanuit huis het evenementenbedrijf Veluwe-Events op waarmee hij in 2009 een klein bedrijf en in 2010 nog een groot bedrijf overnam. Inmiddels heeft hij één fulltimer en veertig instructeurs op oproepbasis in dienst.

 

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief