← Terug naar overzicht

Waar moet je rekening mee houden bij het starten van een crowdfundingproject?

Crowdfundingprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond en is inmiddels een populaire vorm van financieren. Maar wat kan het voor de startende en groeiende ondernemers betekenen en waar moet je rekening mee houden als je aan crowdfunding begint? Wij spraken met Edwin Adams, medeoprichter van het grootste crowdfundingplatform in Nederland Geldvoorelkaar.nl. Hij gaf ons meer informatie over deze alternatieve vorm van financieren.

Voor de startende en groeiende ondernemingen
Volgens Edwin Adams is crowdfunding interessant, voor startende en bestaande ondernemingen, omdat zij op deze manier minder afhankelijk zijn van de banken. Hij ziet dat het voor de startende en groeiende ondernemers steeds lastiger wordt om een financiering rond te krijgen. Kleine kredieten zijn voor de grote banken vaak niet interessant genoeg, vertelt hij en de banken stellen vaak te hogen eisen. Hiervan is het MKB de dupe. Crowdfunding biedt dan een goede oplossing stelt Edwin Adams. Als ondernemer kun je op deze manier een investering tot een half miljoen euro rond krijgen. Ongeacht de levensfase van de ondernemer. Waar een kredietbehoefte is, biedt crowdfuding een goede oplossing.  En, naast dat je door middel van crowdfunding soms een krediet kunt verkrijgen tegen betere condities, biedt crowdfunding nog meer voordelen vertelt Edwin. “Crowdfunding kan namelijk ook heel goed fungeren als marketingmiddel. Waar je de financiering bij traditionele vormen achter de schermen regelt, gebeurt dit bij crowdfunding op een platform.  En in plaats van één grote investeerder, heb je bij crowdfunding een grote groep kleine investeerders” Deze kleine investeerders kunnen ambassadeurs worden van je onderneming, je netwerk versterken of zelfs producten van je gaan afnemen.

Waar je rekening mee moet houden bij het opstarten van een crowdfundinproject
Op het moment dat je als ondernemer krediet nodig hebt en je wil dit middels crowdfunding bewerkstelligen moet je volgens Adams goed voorbereid zijn. Net als bij een bank, wordt er bij Geldvoorelkaar.nl kritisch naar je aanvraag gekeken. De oprichters van Geldvoorelkaar.nl willen een goede onderbouwing van je businessplan en betrokkenheid van een accountant. Als startende ondernemer is een goed businessplan erg belangrijk, dus hoe ga je jouw product in de markt zetten, hoe kijk je aan tegen de marketing, financiering en welke problemen voorzie je? Laat zien dat er werk van gemaakt is. Edwin vertelt dat aan een groeiende ondernemer ook andere eisen worden gesteld. Zo moet je de huidige situatie van jouw bedrijf laten zien met bijvoorbeeld jaarcijfers. “We willen voorkomen dat mensen teveel geld lenen. Er wordt dus goed gekeken of een ondernemer voldoende ruimte heeft om aan die extra verplichtingen te voldoen.”  Maar of je nou startende ondernemer bent of al langer actief bent, het belangrijkste is dat je goed voorbereid bent, want dit bepaalt of Geldvoorelkaar.nl jou de goedkeuring geeft.

Crowdfunding in de toekomst
Edwin Adams ziet dat crowdfunding steeds groter wordt in Nederland. “Iedere maand komen er meer projecten bij. Waar vorig jaar de crowdfundingmarkt op 30 miljoen zat, is het dit jaar al verdubbeld!“ Geldvoorelkaar.nl realiseert daarvan ongeveer de helft. Er zit dus een forse groei in. Dit komt volgens Edwin door de  aangepaste Europese maatregelen. Banken kunnen hierdoor minder financieren en hierdoor is er meer behoefte aan alternatieven. Maar de toekomst is ook afhankelijk van de regelgeving. Belangrijk is dat de overheid het kader scherp houdt voor crowdfunding en hoge eisen stelt aan nieuwe toetreders.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website van Geldvoorelkaar.nl en kijk of crowdfunding jou kan helpen bij het groeien van jouw onderneming.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief