← Terug naar overzicht

Als Freelancer aan de slag zonder VAR? Het kan!

Yellow Walnut

Als freelancer moet je jezelf particulier verzekeren, een VAR (BGL) aanvraag invullen en minstens 3 opdrachtgevers in een jaar hebben. Als je geen BGL of VAR verklaring krijgt en ook niet in vast dienstverband wil treden, dan is een Declarabele Uren BV (“DUBV”) mogelijk een oplossing.

Behoud de vrijheid
De Declarabele Uren BV is door de Belastingdienst een officieel goedgekeurde bedrijfsvorm. Een besluit dat voor veel Freelancers een grote uitkomst kan zijn wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met een grote opdracht die langer duurt. Met de DUBV zal jouw opdrachtgever nooit worden aangemerkt als werkgever. Je blijft eigen baas zoals je gewend bent te zijn als Freelancer en hebt dan ook de vrijheid om elke opdracht aan te nemen.

Een uitweg van de VAR
Doordat het oprichten van een BV sinds 1 oktober 2012 makkelijker en voordeliger is geworden, is het ook aantrekkelijker geworden om via een DUBV te werken. De belangrijkste voordelen van een Declarabele Uren BV:

  • Zelf bepalen hoe lang je voor een opdrachtgever werkt
  • Hetzelfde werk verrichten als werknemers van de opdrachtgever
  • Verzekerd zijn voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid via het sociale stelsel (WW en WIA)
  • Eigen salaris doorbetalen bij ziekte of zwangerschapsverlof

Is de DUBV voor jou geschikt?
Een DUBV is geschikt voor freelancers die geen zin hebben om in vast dienstverband te treden en zelf willen bepalen voor wie ze werken en misschien nog wel het belangrijkste: hoe lang ze voor een opdrachtgever werken.

Er kunnen verschillende situaties zijn waarbij blijkt dat een DUBV geschikt is voor jou als freelancer. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je jezelf verhuurt aan een andere bedrijf, je dezelfde werkzaamheden verricht als die van de werknemers, je een gezagsverhouding hebt met de opdrachtgever of wanneer je niet de juiste VAR hebt gekregen / niet wilt werken met een VAR.

De partij die jou kan helpen wanneer je de overweging wilt maken een DUBV op te starten is Uniforce. Zij helpt freelancers een DUBV op te zetten waarbij ze werknemer van hun eigen BV worden. De oplossing wanneer je als freelancer niet volgens de regels van de VAR wilt werken.

Je zaken altijd juridisch op orde voor een vast laag bedrag per maand. Speciaal gericht op ondernemers, ZZP’ers en Freelancers. Ontdek ons innovatieve zakelijk online juridisch advies.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief