← Terug naar overzicht

Wat zijn de voordelen van deelnemen aan een broodfonds?

Toetreden tot een broodfonds wordt vaak als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gezien. Wat zijn de voordelen en wanneer is het niet geschikt?

Een broodfonds is een samenwerking tussen ondernemers. Broodfonds is een merknaam van het bedrijf Broodfondsmakers. Er zijn ook vergelijkbare initiatieven die wel bijvoorbeeld online werken, zoals Yezzer Crowdsurance.

Het concept bij een Broodfonds is dat er gezamenlijk geld bijeen wordt gebracht met als doel een vangnet te vormen bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid van één of meerdere van de deelnemers. Bij ziekte geven de overige deelnemers een schenking aan de deelnemer die tijdelijk niet kan werken. De uitkering gaat door zolang de arbeidsongeschiktheid blijft bestaan. De maximale duur is twee jaren. Voor een broodfonds wordt vaak gekozen door zzp’ers en andere kleine ondernemers die er vanuit gaan dat een AOV te kostbaar is. Vaak is dat een vooroordeel.

Wat zijn de voordelen van een broodfonds?

Deelnemers aan een fonds storten geld in een eigen spaarpot. Bij goede gezondheid van alle deelnemers houd je het geld in jouw eigen spaarpot. Bij arbeidsongeschiktheid door bijvoorbeeld een ziekte of een blessure krijg je schenkingen van de overige deelnemers. Je hoeft niet naar een arts om de mate van arbeidsongeschiktheid vast te stellen. Het is een kwestie van vertrouwen. Een bijkomend voordeel is dat je zakelijk ook iets aan het netwerk kunt hebben.

Mooie oplossing voor kortdurende arbeidsongeschiktheid

Stel, je bent aannemer en op de bouwplaats heb je net de pech dat een vallende baksteen jouw schouder raakt. Door de blessure ben je tijdelijk uitgeschakeld. Je kunt gedurende een paar maanden jouw werk niet meer doen. Als deelnemer aan een fonds kun je na een wachttijd van één maand aanspraak maken op hulp. Zodra jij jouw werk weer op kunt pakken, ga je weer op eigen kracht verder. De bijdrage krijg je overigens ook als dezelfde baksteen op je valt als je een zelfstandige bakker bent. Het ongeval hoeft dus niet arbeidsgerelateerd te zijn.

Ook met een burn-out ben je arbeidsongeschikt. Ook in dat geval kun je een beroep doen op het broodfonds. Het wel of niet een bijdrage krijgen vanuit het fonds is gerelateerd aan het wel of niet kunnen werken.

Waarom is een broodfonds niet een volwaardig alternatief voor de AOV?

Met deelname aan een fonds kun je veel geld besparen ten opzichte van een AOV, toch is het geen volwaardig alternatief. Het grootste gevaar is namelijk het blijvend arbeidsongeschikt raken. Een ondernemer die op z’n 40e arbeidsongeschikt raakt, moet nog 27 jaar overbruggen tot pensionering. Je hebt weinig aan een oplossing voor de eerste 2 jaren. Hoe kom je dan de volgende 25 jaren financieel door?

Een broodfonds is beter dan niets, maar geen volwaardig alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast zijn er nog alternatieven naast een Broodfonds, zoals het delen van risico onderling met andere ondernemers, dit kan bijvoorbeeld via initiatieven als Yezzer Crowdsurance.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief