← Terug naar overzicht

Drie tips voor een eigen bedrijf beginnen.

Ineens heb je het idee en ga je het doen, je eigen bedrijf beginnen! Een grote stap waar toch ook wel lef voor nodig is. Maar gelukkig ben je niet de eerste die een bedrijf is begonnen. Misschien wel met je eigen unieke idee, maar er zijn meer mensen die een eigen bedrijf beginnen. En dat is handig, want uit deze ervaringen komen tips. Tips voor nieuwe ondernemers die een eigen bedrijf beginnen.

Tip 1: praat met anderen over je ondernemingsplan.

Het is belangrijk goed aandacht te besteden aan het schrijven van je ondernemingsplan bij een eigen bedrijf beginnen. Niet alleen is het je plan om te presenteren aan bijvoorbeeld een bank. Maar ook is het goed om voor jezelf je eigen plan duidelijk uit te werken. Ga met mensen om je heen in gesprek en vertel over je idee en over je eigen bedrijf beginnen. Inzichten waar je zelf misschien nog niet over hebt nagedacht kunnen naar voren komen en kan je ook weer verwerken in je ondernemingsplan. Oriënteer je ook op de markt waar je wilt gaan inzetten en kijk goed naar je concurrenten. Hoe pakken zij het aan en waar kan jij je van hen differentiëren. Je eerste plan bij een eigen bedrijf beginnen is nog maar een klein begin. Werk het goed uit, vraag om meningen en je plan wordt hierdoor steeds sterker.

Tip 2: zoek de juridische aspecten uit.

Zo snel mogelijk van start en je nieuwe idee delen met de wereld is wat je wilt. Maar wees je er van bewust dat er vele regels en wetten zijn waar je rekening mee moet houden met een eigen bedrijf beginnen. Heb je bijvoorbeeld al een naam bedacht voor je eigen bedrijf? Verdiep je dan ook goed in het intellectueel eigendomsrecht en merkennamen. Het merkenrecht bijvoorbeeld geeft het alleenrecht op het voeren van een bepaald merk (zoals een productnaam of logo). En daarnaast is het uiteraard verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar welke rechtsvorm kies je hierbij? Lees je hier goed over in.

Tip 3: stel een financieel plan op.

Dit sluit ook aan op het schrijven van je ondernemingsplan. Heb je bij je eigen bedrijf beginnen een financiering nodig van de bank? Dan is je ondernemingsplan je basis. Daarnaast zijn er vele andere geldzaken die bij je eigen bedrijf beginnen komen kijken. Verdiep je bijvoorbeeld ook in verzekeringen en vraag hier om advies bij specialisten. Maar bekijk ook je voordelen. Voor starters zijn er vaak veel regelingen en kortingen waarvan je gebruik kan maken als starter.

Ga jij je eigen bedrijf beginnen en zou je naast deze eerste drie tips nog meer willen weten van bijvoorbeeld verkoop, boekhouden en social media? Kijk hier bij onze online trainingen. Of kijk voor meer informatie over juridisch advies.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief