← Terug naar overzicht

Eric Damhuis: “Vaak ben je zelf de grootste rem voor de groei van jouw bedrijf”

Vega projects international

Ondernemer Eric Damhuis van Vega Projects International B.V. laat zien dat binnen de bouwwereld ook sprake is van innovatie op zowel technisch als sociaal gebied. “Je vindt jezelf een vreemde eend in de bijt en begint aan jezelf te twijfelen: Pas ik wel in de bouw?”. Maar Eric zijn gevoel klopte en zijn aanpak werd zelfs bekroond met de prijs voor ‘Slimste bedrijf van Nederland 2013’.  

Waarom ben je gaan ondernemen?
Na veel ervaring in verschillende functies bij grote bouwbedrijven kwam ik mijzelf tegen. “Klopt het dat ik dit echt leuk vind om te doen?” Je bent twee jaar bezig met het bouwen van gebouwen, maar er wordt niet goed gekeken naar het project. Na twee jaar voldoet een gebouw vaak niet meer aan de eisen waarmee je bent begonnen. Ik liep daar tegen aan en had een overtuigend gevoel dat het anders kon. Ik vond iemand die mij ondersteunde zodat ik kon gaan laten zien dat het daadwerkelijk anders kon.

Wat is de gedachte achter Vega Projects International BV?
Vega Projects International heb ik recentelijk overgenomen, maar ik richt het nu zelf in en laat ook hier zien dat het anders kan. De truc zit hem in het samenwerken en gebruik maken van alle technieken en innovaties. Mijn team bestaat uit jongere en oudere mensen. Onderschat niemand en werk samen met alle talenten en competenties. Er zijn veel innovaties binnen de bouwwereld. Daar moet je met je bedrijf in meegaan anders loop je zo weer achter. Wij willen de stap maken naar de ‘Big Data’. Juist omdat er nu veel gebruik wordt gemaakt van installatie-technische innovaties en wij willen alle kennis in huis hebben. Het uitgangspunt van Vega Projects International is om niet alleen mee te gaan in technische innovaties, maar ook in de sociale innovaties.

Wat is de mooiste ervaring die jij hebt meegemaakt als ondernemer?
Afgelopen jaar heb ik de prijs gewonnen voor ‘Slimste bedrijf van Nederland 2013’. Ik ben daar erg trots op omdat het ook een bevestiging voor mij is dat het inderdaad anders kan. Het was een onderbuik gevoel waardoor ik ben gaan ondernemen en het klopte. Ik ben nu ook gevraagd door de Provincie Noord-Brabant om toe te treden tot ‘Brabants Besten’ als ambassadeur sociale innovatie.

Zijn er ook dingen die je lastig vindt aan het ondernemerschap?
Wat lastig is aan het ondernemerschap is om je niet overal tegen aan te bemoeien. Ik denk dat je als ondernemer snel de neiging hebt om je overal in te mengen, maar je kunt het niet altijd beter weten. Als iemand je feedback geeft dan moet je dat juist aannemen. En waar ik moeite mee heb is om niet op basis van de eerste gedachte of emotie te handelen. Je bent als baas of directeur ook vaak de grootste rem voor de groei van een bedrijf, dat is een valkuil.

Welke tip heb jij voor andere ondernemers om meer te kunnen groeien?
Maak niet alles afhankelijk van jezelf. Erken het talent om je heen, dat stimuleert juist de groei. Kijk goed naar wat andere mensen beter kunnen en haal hier zelf je kracht uit. Dat is de kunst van het loslaten. Laat de ander eens gas geven.

Waar houd jij je aan vast bij het ondernemen?
Mijn uitgangspunt is verandering. Sommige ondernemers zijn er bang voor, maar verandering en flexibiliteit is belangrijk. Ook al zou je het willen, je kan niet altijd invloed hebben op het doorlopende proces.

Waar sta je over 5 jaar?
Ik wil niet weten waar ik over 5 jaar sta. Ik kan voor het bedrijf een hele mooie tekening uitzetten, maar als ondernemer wil ik het niet weten. Als er morgen iets voorbij komt wil ik daar op kunnen inspelen. Ik kijk van dag tot dag wat er op mij afkomt. Op dit moment werken we met 6 man en kunnen maximaal groeien naar 10 tot 12 man. Daarnaast maken we gebruik van specialisten, dat verschilt per project. Op deze manier selecteren we de mensen waarmee we extern werken en creëer je een sterk team om je heen.

Achtergrond
Eric Damhuis komt uit een ondernemend gezin. Zijn opa, oom en vader hebben altijd in de bouw gezeten met een eigen bedrijf en Eric werkte vaak mee in het bedrijf. Hij wist niet beter dan dat hij de bouw in zou gaan. Hij studeerde Bouweconomie in Den Bosch en kwam via relaties van zijn vader bij de grotere bedrijven binnen. Hij liep de functies van projectleider, bedrijfsleider en adjunct directeur door, maar zijn gevoel zei dat het anders kon. Hij begon zijn eigen ingenieursbureau en laat zien dat je binnen de bouwwereld zowel op technische als sociale innovaties kan inspelen.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht. 

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief