← Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand: Ivo Sweep

Opgegroeid in een ondernemersgezin is de kriebel voor een eigen zaak altijd aanwezig en met stevige ervaring in het groot-bedrijfsleven, zag Ivo Sweep (42) in 2010 een mismatch in de markt. Leegstaande kantoren en zelfstandigen die geen passende werkplek konden vinden. Dat kon anders. Tegenwoordig niets nieuws meer, maar samen met studievriend Bram Koopman heeft Sweep er een hele community omheen gecreëerd.

Wanneer wist je dat je met Deskowitz moest beginnen?
“In mijn tijd in de vastgoedsector zag ik aan de ene kant de leegstand toenemen en aan de andere kant een steeds grotere groep van mensen ontstaan die voor zichzelf beginnen. Die groep heeft een andere behoefte voor kantoren. ‘Waarom matchte dat niet?’, dacht ik. Daar moesten we wat aan doen, dus ben ik in de avonduren een plan gaan schrijven, waarna ik vrij vlot besloot mijn baan op te zeggen en ervoor te gaan. Twee jaar later hebben we drie vestigingen op prominente plekken: Zeist Slotlaan, Amsterdam Museumplein en de Dam.”

Het aanbod aan flexplekken is sindsdien flink gegroeid. Hoe blijf je als ondernemer onderscheidend?
“Het is een grote markt, die veel ruimte biedt. Wij kiezen bewust voor een bepaald deel ervan. We nemen het ondernemerschap als uitgangspunt en niet het plat binnenhalen van de huur. Het gaat niet lopen als je er alleen maar bureaus ingooit. We zetten gezamenlijke inkoop op, houden ‘Talks & Drinks’ en bouwen echt een community. De basis is bij ons gewoon goed geregeld, een ergonomische werkplek, snel internet en de beste koffie. Verder zijn we echt een doe-het-zelf kantoor zonder dure receptie. Dat betekent dat iedereen 24/7 toegang heeft met zijn eigen sleutel. Hoewel ze het flexibel huren, is echt hun eigen kantoor, waar ze zelf het licht aanknippen. Onze oplossing is dan ook niet voor iedereen. Bovendien onderscheiden we ons door alleen op de allerbeste locaties in de stad te gaan zitten.”

Hoe belangrijk is je ervaring bij de grote concerns waar je eerder werkte?
“Daardoor weet ik goed hoe de markt in elkaar zit en zit je als relatief kleine ondernemer wel als gelijkwaardige partner aan tafel met grote partijen. Je spreekt de taal. Bovendien heb ik een netwerk en de kennis van de kantorenmarkt, waardoor we in staat zijn op de beste locaties echt gave panden te bemachtigen. Want ook al staat er veel leeg, goede kantoorruimtes op de beste plekken blijven schaars.”

Ben je sindsdien veel veranderd?
“In plaats van een specialist ben ik nu veel breder. Je houdt je met alles bezig: van acquisitie tot inkoop en marketing. En als er geflyerd moet worden of er een wc overstroomt sta ik er ook. Je bent meer op jezelf aangewezen. Als je dingen niet opzoekt, gebeuren ze niet.”

Welk aspect van Deskowitz brengt het meeste plezier?
“Het dagelijkse contact met de ondernemers die bij ons werken en het zichtbare resultaat dat we elkaar samen verder helpen. Omdat we echt een community zijn, zie je dat mensen elkaar opzoeken. Ze leggen pitches aan elkaar voor en stappen soms zelfs samen op een opdrachtgever af. Er wordt echt omzet door behaald. Dat we dat op onze eigen manier kunnen doen, zorgt volgens mij voor het succes. Het doel is nu de community verder te laten groeien en schaal te maken, zodat we steeds meer voordeel kunnen bieden aan onze members.”

Over Ivo Sweep
Zijn carrière in de vastgoedwereld voerde Ivo Sweep langs grote bedrijven als Ahold en Jones Lange LaSalle. Het viel hem steeds meer op dat pandeigenaren kansen lieten liggen. Voor de markt echt loskwam sprong hij samen met Bram Koopman al in het gat van flexibele werkplekken voor ondernemers en kleine bedrijven tot circa 10 man.

35 procent korting
Benieuwd naar de plekken van Deskowitz? Leden van Yellow Walnut krijgen de eerste maand 35 procent korting op een desk. Kijk op www.deskowitz.com

 

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu hier aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief