← Terug naar overzicht

Jeroen Sakkers: “Aantal freelancers en zzp’ers zal alleen maar toenemen de komende jaren”

Ondernemer van de week

Wat begon met keukentafelgesprekken op verjaardagen, resulteerde niet veel later in een succesvol platform voor freelancers en ZZP’ers. Vijf jaar geleden begon Jeroen Sakkers met zijn platform Victor Mundi omdat hij ZZP’ers en freelancers wilde helpen. Inmiddels zijn ruim 40.000 ondernemers op zijn platform actief.

Waarom ben je gaan ondernemen?
Tijdens gesprekken op verjaardagen ontdekte ik onbewust een patroon van uitdagingen en problemen waar veel freelancers en ZZP’ers tegen aan liepen. Ik besloot dat ik hen wilde helpen. Daar werd ik zo enthousiast over dat ik in 2009 samen met mijn broer het platform Victor Mundi opzette. Veel werkgevers zijn op zoek naar meer flexibiliteit en steeds minder werknemers willen hun hele leven voor één opdrachtgever werken, daarom verwacht ik dat het aantal freelancers en ZZP’ers in de toekomst alleen maar zal toenemen. Daar wil ik op inspelen met Victor Mundi.

Jullie zijn in vijf jaar tijd hard gegroeid. In welke valkuilen ben je tijdens die groei gelopen?
Ik had me achteraf wat beter moeten focussen. Iedere ondernemer weet dat focus belangrijk is voor groei, maar er komen zoveel mooie kansen voorbij en soms ben je ergens zo enthousiast over dat je je focus verliest. Zo hebben wij bijvoorbeeld mobiele apps ontwikkeld waarvan ik achteraf denk: dat lag buiten onze focus. Wel zijn wij op onze doelgroep blijven focussen, dat is ook van groot belang.

Heb je nog andere groeitips voor ondernemers?
Als start-up ben je geneigd om veel met verkooppartners samen te werken, in ons geval bijvoorbeeld organisaties die een groot ZZP’ers bestand hebben. Dat lijkt aantrekkelijk. Achteraf zou ik echter zeggen: trek je eigen plan en richt je op een direct model. Ik zie nu dat de freelancers en ZZP’ers die zich via een direct model bij ons aansluiten, veel beter bij ons passen.

Wat vind je leuk aan het ondernemen?
Bij ons is het zo dat een gebruiker weer andere gebruikers kan werven. Ik vind het bijzonder om te zien dat dat ook echt gebeurd, want dat betekent dat je een goed product levert. Dan heb je iemand zo enthousiast gemaakt dat hij die ervaring met anderen gaan delen. Daar ben ik wel trots op. Ik vind het sowieso geweldig om te ervaren dat een product wat wij uitgedacht en ontwikkeld hebben ook echt gebruikt wordt.

Victor Mundi bestaat nu vijf jaar, waar sta je over de volgende vijf jaar?
Dan hoop ik dat we onze naam ‘wereldveroveraars’ eer aan hebben gedaan en internationaal actief zijn. We zijn nu wel al actief in België dus op papier werken we al internationaal, maar zo voelt het nog niet. Wat ik vooral hoop, is dat we de komende jaren een revolutie op de arbeidsmarkt kunnen ontketenen door de maximale inzet van freelancers en ZZP’ers. Er komen steeds minder mensen op de arbeidsmarkt en er is steeds meer en moeilijker werk te doen. De ZZP’er is daar in mijn ogen de perfecte oplossing voor. Die is immers ultraspecialist. Ik zie het zo: hoe meer ZZP’ers, des te meer arbeidsproductiviteit en creativiteit.

Wil jij ook in aanmerking komen voor ondernemer van de maand? Of ken je iemand die hier volgens jou voor in aanmerking moet komen? Meld je dan nu aan bij Yellow Walnut en stuur ons een bericht.

Webinars

Thema's

Ontvang de nieuwsbrief